Joost

Joost Bataille | Amsterdamemail naar joost at joostbataille punt nl

telefoon: +31 6 57 54 67 36
KvK: 53471202


LinkedIn

Van mijn vader leerde ik fotograferen. Eerst werkte ik met zijn camera, later met mijn eigen Asahi Pentax Spotmatic F. En we zaten samen in de doka, hij leerde me hoe ik moest doordrukken en tegenhouden, hoe zachter en harder papier werkt, hoe je film inspoelt.

En ik was al portretten aan het maken. Van de overbuurman, de leraar Nederlands, klasgenoten.

Later verkocht ik die camera omdat ik een basgitaar wilde, daar moest alles voor wijken.

Nog weer later kwam er toch weer een camera, nog een, een opleiding aan de Fotoacademie, nog een camera, en nog een paar.

In essentie vind ik het hetzelfde, muziek maken en fotograferen. Dezelfde drijfveer met een ander medium. Om iets moois te maken, iets waar ik zelf blij van word, en om dat dan aan anderen te laten zien of horen. 'Kijk, heb ik gemaakt!', dat is waar het om gaat. Laten zien dat ik er ben.

Het gaat ook over spelen, muziek of foto's maken. Niet teveel nadenken, impulsen en instinct volgen. Op het knopje drukken als je het mooi vindt wat je in de zoeker ziet. Ik voel me vaak weer een jaar of acht, onbezorgd.

Portretten maken is niet anders. Ontmoeten, een hand geven, wat kletsen, misschien even zitten. Het kan ook zonder, een eerste indruk is ook goed. Dan aan de slag. Laten gebeuren en onder controle houden, moet allebei, kan allebei.

Een portret gaat ook over mezelf. Het is wat ik herken in de ander, dat wil ik op de foto. Een andere fotograaf zal iets heel anders van je maken, gewoon omdat 'ie anders naar je kijkt, iets anders herkent. 'Ik ben het allemaal zelf', zei iemand eens over de portretten die ze maakt.

De foto hierboven is gemaakt door Cunera Joosten. Die vroeg of ik wilde poseren terwijl mijn favoriete muziek speelde. Ik draaide een stuk uit de soundtrack van Habla con ella, en iets van gitarist Bill Frisell.

Afdrukken: afdrukken maken is leuk en er kan heel veel. Groot, klein, mat papier, glanzend papier. Quasi-polaroids. Doe ze in een lijstje of in een lijst, plak ze op aluminium.

Hang ze op, zet ze op de schouw, in je boekenkast, in je portemonnee of op je badkamerspiegel.

Laat horen wat je in gedachten hebt, dan kijken we samen.

Ik werk samen met Fotolab Kiekie en dat is fijn.


ANP vertegenwoordigt mij.


copyright Joost Bataille 2024
alle rechten voorbehouden - all rights reserved
geen publicatie zonder toestemming - no publication without permission

deze site is gemaakt met indexhibit


plaatje zoneliniaal